Sunday, February 22, 2009

Kevättalvi


Kevättalvi
Originally uploaded by hthb.fi
Keskitalvi, kevättalvi, varhainen kevät -- vähän optimistista, kun kunnon talvi vielä jatkuu, mutta ilmassa on selkeästi talven selän taittuminen. Linnut laulavat jo innokkaasti, valon määrä lisääntyy ja aamulla herääminen ei ole enää puutarhurille mahdoton tehtävä. Talven yli horrostanut puutarhaintoilukin nostaa päätään.

Lepo on tehnyt hyvää ja nyt on pää täynnä suunnitelmia. Mielessä on monta penkkiä kaivettavaksi ja jääkaapin vihanneslokero täynnä siemeniä kylvettäväksi.

Se on tänä talvena jo ehditty nähdä, että itse ja ystävien keräämät siemenet ovat huomattavasti kaupan siemeniä itävämpiä; ne itävät nopeammin ja varmemmin. Kylmäkäsittelyä tarvitsee lyhyemmän aikaa tai siemenet itävät jo kylmäkäsittelyn alussa. Kun siemenen matka on lyhyt ja sitä säilyttää oikein, siementä ei tarvitse niin kovasti maanitella heräämään.

Mutta onneksi kauppojenkin tarjonta on olemassa. Mitenpä muuten puutarhuri saisi koottua seitsemänkymmenen akileijan kokoelman siemeniä. Noista on jo kylvetty noin puolet talon sisälle viileään makuuhuoneeseen. Toinen puolikas kylvetään kylmälavaan ulos.

Tänä talvena täällä etelässäkin on lunta maassa. Nautitaan siitä yhdessä lumen alla kevääseen valmistautuvien kasvien. Keväällä pitäisi maasta nousta uusia sipulikukkia ja kesällä monenlaisia uusia perennoja -- ellei kaikki sitten ole päätynyt joka paikkaan ehtivien myyrien suihin. No, ei kuitenkaan kaikki, sitä en usko. Jotain kaunista tulemme tänäkin keväänä näkemään.

Mutta sitä saamme vielä odottaa.